TONI FRANOVIĆ „Od mora do Mjesečeve staze“

 

U Galeriji Zvonimir u Baški u petak, 5. kolovoza u 20 sati otvara se izložba slikarskih radova Tonija Franovića. „Od mora do Mjesečeve staze“ tema je mediteranskog pejzaža te poveznica autora s Kvarnerom i Baškom. Njegova slikarska produkcija na velika vrata nezaustavljivo vraća hedonizam, boju, meditativnost i raskoš…

Toni Franović rođen je u Zagrebu 15. travnja 1964. godine. Crta i slika od ranog djetinjstva, a izlaže od 1989. Nakon tri godine studija medicine na Sveučilištu u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti istog Sveučilišta, gdje diplomira 1990.g.

Godine 1993. zapošljava se na “Arad Arts’ Project” u Aradu gdje predaje slikanje u prirodi. Akademske godine 1994/95. boravi na “American University, Wesley Theological Seminary” u Washingtonu D.C. gdje predaje duhovnost umjetnosti.

Krajem 1995. radi  na mjestu mlađeg asistenta na katedri slikanja i crtanja Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje crtanje akta i slikanje u prirodi do 2004. Gostuje kao predavač na “Kresge Academic Center” u Washington D.C., “School of Visual Arts” u New Yorku, Boston University itd.

Njegovi značajniji umjetnički zahvati na javnim objektima uključuju centralnu zgradu Name u Zagrebu (1998.), interijer zgrade Židovske općine u Zagrebu (1992.) i sinagoge u Osijeku (1999.), Or Kodeš židovski centar u Chevy Chase, Maryland (2001/2002), Oxnam crkvu, Washington D.C. (1995.), WUJS Institute, Arad Izrael (1993.), eksterijer prodajnog centra Podravke, Koprivnica (1999.).

Franović izlaže prepoznatljive slike bogatog kolorizma i imaginacije koje su stekle poklonike diljem svijeta pa se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama i javnim zbirkama, te u fundusima nekoliko muzeja u Europi, Americi i Izraelu.
Bavi se staklom i  metalom, a 2011. upisao je i doktorski studij grafike.

Izložba se u bašćanskoj Galeriji Zvonimir  može se pogledati od 5. do 31. kolovoza.

Izložbu je priredila Udruga Livingstone u suradnji s Turističkom zajednicom općine Baška.