David Bowie by Brian Rasic

Noć Davida Bowiea u Rijeci, 21. svibnja 2016.

21:00 Galerija Kortil, izložba fotografija: David Bowie by Brian Rašić
21:30 Atrij HKD-a , Tribute to David Bowie live performances: Farewell my Hero

Organizatori: Udruga Livingstone i Odjel gradske uprave za kulturu Rijeka/galerija Kortil
Suorganizator: Sonir Srdoč

Sudjeluju: Brian Rašić , Ivica Vrkić, Velid Đekić, te izvođači – plesna skupina Flame, Luka Ćapeta, Frano Živković, Livingstones DJ iznenađenja
Piće dobrodošlice: Cukarikafe

21:00 Galerija Kortil, izložba fotografija David Bowie by Brian Rašić

Autor: Brian Rašić
Kustosica: Jolanda Todorović, galerija Kortil
Produkcija: Udruga Livingstone/RovinjPhotodays 2016.

Ova je izložba multimedijalna priča o Davidu Bowieu kroz objektiv majstora fotografije, obožavatelja rock’n’rolla , čovjeka koji se kamerom družio s Davidom Bowiem više od dva desetljeća, točnije od 1983. do 2005. godine. Uloga fotografa u vizualnoj komunikaciji s jednim od najvećih svjetskih glazbenih performera ima snažan potencijal u razotkrivanju enigme vrlo kompleksne osobnosti zvane David Bowie…

Brian Rašić
Ako bi postojao termin ‘muzički fotograf’ Brian bi svakako bio prototip istog. Već više od tri desetljeća živi i radi u Londonu, ali i širom svijeta.

U arhivi posjeduje fotografije koje u mnogome predstavljaju ‘malu povijest glazbe’. Od Muddy Wattersa i Chuck Berryja, utemeljivača r’n’r, preko manje više svih vodećih bendova popularne glazbe kao i solo izvođača, pa sve do Franka Sinatre. Fotografira koncerte Rolling Stonesa od ranih 80’ih godina. David Bowie osobno ga je angažirao za svoje posljednje nastupe, a David Gilmour (Pink Floyd) za promociju i koncerte albuma “On The Island”.

Izložba sadrži 48 kombiniranih isprinta kaširanih i uramljenih na B1 i B2 formatima.

Iz predgovora izložbe:
“… Rock’n’roll glazba bila je kanal subverzije, ni blizu dostupna i sveprisutna kao danas. Bowie je hvatao frekvenciju osobnih motiva: „Želio sam biti glazbenik jer je izgledalo buntovnički, bilo je subverzivno i osjećao sam da tako mogu izazvati promjenu“. Taj hod težom stranom obilježila je stalna promjena i pravilo da se pravila razbijaju, a granice šire. U potrazi za vlastitim identitetom nizao je teatralne karaktere, mijenjao image, te uloge u
kojima je izlazio na pozornicu, pronalazeći u njima vlastiti alter ego. Bio je Zigy Stardust, androidni vanzemaljac, biće interseksualnih osobina…. uvijek showman u rasponu od psihodeličnog ludila do gosta u božićnoj emisiji Binga Crosbyja… I tako sve do početka osamdesetih. „Bolje se osjećam kad manje postavljam samom sebi pitanje Tko sam to bio?“govorio je.”

21:30 Atrij HKD-a,: Tribute to David Bowie live performances Farewell my Hero

Uz piće dobrodošlice koje će u atriju HKD-a u produkciji Cukarikafea također biti tematski aktualno, cilj je organizatora da kroz raznolik program svatko od posjetitelja oživi sjećanje na ovog izuzetnog glazbenika. Razgovor s Brianom Rašićem vodit će Ivica Vrkić, a pridružit će im se i vrsni riječki rock publicist Velid Đekić. Interakcija s publikom je dobrodošla i zasigurno neće izostati. Pratimo Bowiea multimedijalno, kako putem projekcije uz biografsku kronologiju njegova djelovanja, tako i uz koreografiju plesne skupine Flame na odabrane glazbene teme. Uz Dj-a iznenađenja, svoje viđenje pojedinih hitova i dijela opusa Davida Bowiea dat će i riječki glazbenici svojim slobodnim i nepretencioznim interpretacijama. Tako će u noći sjećanja na Davida Bowiea nastupiti Luka Ćapeta, Frano Živković te duo Livingstones.

Pozivamo sve ljubitelje dobre glazbe i fotografije da nam se pridruže u HKD-u, u subotu 21. svibnja od 21 sat te donesu/ponesu nezaboravnu uspomenu na ovog velikog glazbenika.

MATERIJALI ZA PRESS