izložba „FERNANDO SOPRANO, fotografije 1944. – 1974.“

 

U Galeriji Zvonimir u Baški u petak, 1. srpnja u 21 sat otvara se izložba fotografija iz zbirke Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba pod nazivom „Fernando Soprano,fotografije 1944. -1974.“

Za fotografa Fernanda Soprana (1922.-1977.) može se reći da je jedan od klasika nacionalne fotografije. Njegovo djelovanje veže se isključivo uz grad Rijeku gdje živi od kraja četrdesetih 20. stoljeća, te pripada generaciji koja se afirmirala pedesetih i šezdesetih godina.

Trećeg srpnja 2001. u zagrebačkom je Muzeju za umjetnost i obrt otvorena njegova izložba fotografija, kustosice Dubravke Jakelić-Osrečki. Predstavljeni opus (pedesetak fotografija) dio je donacije koju je ustupila muzeju obitelj Soprano, čiji su članovi bili prisutni na otvorenju izložbe. Prepoznatljivi stil Fernanda Soprana veže se uz karakteristični fokus na pojedinačni motiv fotografske slike, posebno u portretima, te motivima luke i brodova, koje je autor komponirao na granici fotografske apstrakcije. Iz serije se izdvajaju i solarizacije kao zanimljiv segment autorova opusa, te dokazuju Fernanda Soprana kao fotografa koji se rado bavio umjetničkim eksperimentom. Autorov pristup subjektu, posebno na portretima, izravan je, ali istodobno su senzibilitet i atmosfera fotografske slike intimistički.

Studio „Foto Soprano“ kojeg je osnovao autor djeluje i danas na Belvederu u Rijeci, a vodi ga njegova kćer Adriana koja će nazočiti otvaranju izložbe 1.srpnja 2016. u Galeriji Zvonimir.

Postav kustosice Dubravke Jakelić-Osrečki u bašćanskoj galeriji Zvonimir  može se pogledati od 1. srpnja do 3. kolovoza.

Izložbu je priredila Udruga Livingstone u suradnji s Turističkom zajednicom općine Baška.