„Prijatelji mora – Kao nekad“

Devetu  godinu za redom atraktivna izložba projekta „Prijatelji mora“ obilazi trgove i rive hrvatskoga Jadrana. Tijekom ljeta 2018. godine u 13 hrvatskih destinacija izložbu će vidjeti preko milijun  posjetitelja.

 

IZLOŽBA 2018. – Prijatelji mora: “Kao nekad”

Izložba iz ciklusa „Prijatelji mora“ 2018. godine na 60 velikih formata predstavlja niz  crno – bijelih zapisa nastalih na hrvatskom Jadranu posljednjih godina.

Posebnost izloženih vizuala je u tome što su autori koristili estetiku zlatnog doba fine art fotografije u nastojanju da nas uz ritam mirnog i pitomog okruženja vrate u emotivni balans.

Geometrijska se čistoća kompozicije vrlo često duguje zlatnom rezu, odnosno klasičnom odnosu prema objektu fotografiranja. Humanizam izloženih fotografija utemeljen je na nostalgiji za vremenima u kojima su ljudi ovisili jedni o drugima, bili emocionalno usklađeni i povezani.

U brzotrčećem digitalnom dobu u kojem živimo  ova je vizualna šetnja  samo još jedan  poziv gledatelju s jasnom porukom : „Uspori  humano“

Radove je selektirao stručni tim festivala „Rovinj Photodays“, a izlažu: Stanko Abadžić, Max Juhasz, dvojac Mario Romulić i Dražen Stojčić.

 

O PROJEKTU „Prijatelji mora“

Riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria, osmislili su 2009. godine nacionalnu kulturološko – turističku kampanju „Prijatelji mora“. Cilj je svake godine izložbama fotografija velikih formata na otvorenom, u 13 hrvatskih gradova tijekom ljetnih mjeseci, hrvatskoj javnosti i svim posjetiteljima skrenuti  pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja života na Jadranu. Nakon trilogija s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, povijesnih serijala s početka stoljeća, te 50-ih i 60 tih, deveta godina donosi svojevrsni omaž zlatnom dobu fine art fotografije ali s motivima današnjeg Jadrana.

U suradnji s  turističkim zajednicama  gradova  izložbu će ugostiti: Rovinj, Pula, Mali Lošinj, Baška, Krk, Njivice, Zadar, Biograd na moru, Šibenik, Split,  Malinska, Rijeka i Zagreb

 

Kontakt podaci:
Udruga Livingstone
Zanonova 1, 51 000 Rijeka
tel: 051/301 182 fax: 051/322 037

Tonči Denis Redić, predsjednik udruge Livingstone
denis@livingstone.hr
mob. 098/907 0168, tel. 051/301 182